Fotbollen i Bolivia

Sportintresset i Bolivia gissar jag är som överallt i Sydamerika – mycket stort. De har full täckning på  alla ligor i Sydamerika och Premier league, La Liga, Serie A samt Champions Leauge. Utöver fotboll är tennis och volleyboll väldigt stora sporter.

I går kväll blev vi inbjudna av sonen till en av våra kollegor att följa med till motsvarigheten till Spaniens El Classico, nämligen lokalderbyt mellan Bolivar och The Strongest. En sittplats kostade 80 kronor och sätena är inte numrerade vilket gör att många kommer till arenan i god tid för att få en bra plats. Kutymen verkar vara att hela familjen går på match och att det är vanligt att mödrarna får ta på sig rollen att reservera sittplatser. I alla fall var det så för oss där en av ungdomarnas mödrar hade ordnat sittplats för oss.

Arenan tog ca 40 000 åskådare och en av de märkligaste händelserna var att man i en toppmatch i högsta divisionen använder sig av personal som handmålar linjerna på planen. Denna process tog minst 30 minuter att utföra. Jag minns själv i slutet av 60-talet när man fick följa planskötaren Halvdan som tillika var ordförande i fotbollsföreningen och hjälpa till med att krita fotbollsplanen. Inte ens på 60-talet gjordes detta för hand.

Att matchen var en folkfest kunde man i inte missta sig på. Hela familjen fanns på plats och vad jag kunde se fanns det inga huliganer som bråkade eller sköt fyrverkerier. Istället var det de ansvariga för arenan som sköt rena nyårsraketerna i samband med presentationerna av laguppställningarna.

Hur matchen slutade? Bolivar vann med 4-2.