Kaffet i Bolivia

Carljohan Orre på informatik känner säkert till kaffet här i La Paz, men alla andra har kanske en vag uppfattning om detta ämne. Kaffet är mycket gott om man gillar stark kaffe och oftast blandas den ut med varm mjölk.

Många familjer verkar också göra sitt eget kaffe. Man köper eller plockar kaffebönor om man råkar ha sådana tillgängliga i trädgården. Man tar helt enkelt ett par nävar kaffebönor och rostar i stekpannan. Man gör inga storkok med ett halvt kilo eller 1 kilo kaffe.

Kaffe på tork högst upp i huset

Man torkar bönan i en solig miljö, oftast högst upp i huset där man har många fönster. Att rosta bönorna  tar ca 8-10 minuter i en stekpanna.  I denna process blir bönan först grön, därefter brunaktig och avslutningsvis glansigt bruna. Man kan tillsätta socker för att göra kaffet mildare och det verkar många göra i denna stad. Varför jag skriver just detta är att jag måste komma ihåg receptet eftersom jag fått kaffebönor som jag ska rosta hemma i Sverige.

Det är i detta sammanhang som det blir lite märkligt att se lokalbefolkningen använda pulverkaffe när de är på restaurang. Vi har vid flertal tillfällen sett när personer från ministeriet kommer till hotellets restaurang med sina familjer och köper varmt vatten och plockar upp jättestora pulverburkar. Ungarna får äta av dessertbuffén som består av tårtor av olika slag, jelly, kakor, fruktsallader, glass m m, medan föräldrarna dricker pulverkaffe. (Hur vet vi att de tillhör ministeriet då? De är de enda personerna som har tillstånd att ha blåljus på biltaket)

Själva är vi lite avundsjuka på denna efterrättsbuffé som vi aldrig vågat äta. De gräddfyllda bakelserna har vi endast beundrat med ögat. Vi har bedömt att om vi äter dessa läckerheter är risken stor att vi får prassla i våra godispåsar på rummet och ta en rejäl Dimorkur.