Copacabana

Idag, lördag, skulle vi åka med Guillermo Choque Aspiazu till Copacabana för att se på vilket sätt de lyckats digitalisera turismen i området. De har tagit ut GPS-koordinatorer, tagit bilder skapat augement virtuality runt vissa kända utflyktsmål.

Dagen börjar med en taxi upp till busstationen där vi ska åka vanlig reguljär buss till Copacabana. Copacabana och Titicacasjön ligger cirka 15 mil från La Paz och blir lite annorlunda jämfört med en turistresa med femstjärniga bussar. Biljetten kostar ca 40 kronor och är också något helt annat än en tur arrangerad av en turistbyrå. Guillermo är vår riktiga guide då han kan allt om de sevärdheter som vi ska titta närmare på då han digitaliserat allt i området.

Vår lokalbuss

När vi frågade om tidtabeller och när de gick så fick vi alla svaret att de går bara med minuters mellanrum. De avgår när de har fyllt bussen med passagerare helt enkelt. Detta innebär att det är mycket svårt att avgöra när bussarna egentligen avgår. Det enda som man kan utgå ifrån är att busschauffören tutar oavbruten strax innan avgång.

Själva resan tar drygt 3,5 timme, den första sträckan mellan La Paz upp till El Alto och genom den stan tar drygt en timme pga den täta trafiken. Det innebär att man på en timme har tillryggalagt ca 2 mil av de 15 mil det är till Copacabana. Det är egentligen inte det stora avbrottet i resan utan när vi närmar oss Titicacasjön. Vid ett litet sund (Tiquinasundet) ska bussen över vattnet och det görs genom färjor eller rättare sagt pråmar.

Pråmen och bussen som är på väg att anlända på andra sidan

Man kan förvänta sig vissa saker när de säger färja, men här är det fråga om en pråm med tjocka plankor som bussen ska ta sig ut på. Pråmen har en 5 hästars motor som puttrar över sundet med ganska rejäl sjögång. Vi själva får inte följa med bussen utan vi åker med en liten motorbåt över sundet.

Micke och Guillermo på båten

När vi är i land på andra sidan väntar vi på att bussen ska komma över. Det är också här Bolivanska försvaret har sin flottbas – vilket kanske kan tyckas lyxigt med tanke på att det enda vatten de har att försvara är just denna sjö. I denna stund har vi varit på färd i drygt 2,5 timme vilket motsvarar 10 mil av de 15 som vi ska tillryggalägga. Ca en timme senare ser vi äntligen Copacabana från toppen av berget men det som fascinerar är naturligtvis Titicacasjön.

Den mäktiga Titicacasjön