Jesu väg till Golgata

Avslutningen på vårt besök i Copacabana är en pilgrimsvandring till Cerro Calvario, som är på nästan 4 000 meters höjd. Det är en konstruktion som man här gjorde på slutet av 40-talet för att ytterligare förstärka det religiösa centrum som denna plats är. Det finns personer som vandrar t o m från La Paz som är drygt 15 mil från Calvario.

Cerro Calvario

Guillermo håller ett raskt tempo på vårt besök så vid 14-tiden påbörjar vi vår plågosamma väg upp till toppen. Den första stigningen är mycket brant men består till stor del av trappor de första 600-700 meterna. Vi får naturliga pauser i och med att man har de 14 stationerna som är till för bön, men här är det vätskekontroll som gäller. Jag tror att vi hinner dricka minst 1 liter vatten på väg upp till toppen. Solen är verkligen i zenit och stor del av vandringen sker i nästan 30 grader värme.

Början på vår vandring

När vi kommer upp till första platån får vi äntligen brisen från sjön som svalkar oss. Och det kommer vi att behöva eftersom den sista halvkilometern (känns som flera kilometer) är mycket brant. Det är egentligen endast klippavsatser och ojämna trappsteg som gäller och det blir mera bergsklättring än vandring. Sista biten går i serpentingång uppför berget, där vi får vila efter varje kurva pga av altituden. Avundsjukt tittar vi på de äldre damerna i långkjol som genar uppför ännu brantare stigning för att tjäna höjdmeter.

Efter ca 40 minuter (vet inte egentligen hur länge vi har hållit på men tiden liksom försvann i hettan) når vi toppen. De sista stegen upp mot korset skapar ett märkligt ljussken i motljuset som får en att tänka på en religiös uppenbarelse.

Äntligen uppe

På toppen får man en fantastisk utsikt över Titicacasjön och omgivningen. Berget ligger längst ut på en udde så man har sjön på båda sidor av berget. Det finns inte enbart ett kors häruppe utan kolonner av olika helgon radas upp på hela berget.

Uppe på bergets topp

Det är en hel del försäljning här uppe, ljus olika amuletter men också barnleksaker (?). Man kan också köpa dricka, öl och annat tilltugg här uppe. När vi är här kommer två unga präster från basilikan som passat på att ta vandringen upp till toppen. Glädjande ser vi att de är lika plågsamt trötta som vi.

Vandrare som tänder ljus i klippan

Innan vi tar vägen tillbaka passar vi på att titta på utsikten en sista gång.

Fantastisk vy över stan

Gissa om vi hade god natts sömn efter denna vandring….